Byttorp

Rosenigatan 2 i Byttorp,Borås var ett gammalt hus troligtvis byggt på 1930 talet. Jag tyckte mycket om att åka dit när jag var barn. Där bodde nämligen min farmor och farfar. Minns att jag stod i baksätet och sjöng: åka "fanne fanne" då:. Var så liten att jag inte kunde tala rent.

 

Huset var ett två lägenhetshus. Egentligen var det en otrolig dum planritning efter nutida tänkesätt. Det var väl annorlunda,då det byggdes,antar jag.

 

Halva huset var en trappuppgång. Det bestod av två små lägenheter på tre rum och kök plus ett liter vindsrum.
Mina farföräldrar bodde i en av lägenheten och hyrde ut den andra. Vet att de flyttade mellan våningarna men vet inte hur länge de bodde på varje.
I källaren hyrde de ut en liten lokal som användes till affär.Min pappa och faster växte upp i huset. Under den tiden bakade farmor och sålde i affären och farfar jobbade som vakt på järnvägsstationen i Borås.

 

Tyckte mycket om att springa i trapporna i huset och sitta i köket ,klippa i veckotidningar,göra trolldeg med farmor.
Minns hennes stora kaffekokare när den tjöt då kaffet var klart. Skulle akta sig för sump.
Min farfar skrattade alltid ,var glad och spelade dragspel ,typ Calle Jularbo " Livet i finnskogarna" och naturligtvis flera andra melodier som jag inte kommer ihåg. Han var duktig. Spelade på gehör . Kunde inga noter.

Ibland tog han med sig mig och min bror och släckte lampor,drog ner persienner och satt och hittade på spökhistorier. Jag tyckte det var kul men blev inte rädd men min bror som är mycket yngre upplevde det nog ruskigare.

 

Minns att vi gick upp på en liten extravind precis under yttertaket och där kunde vi sitta lång lång tid. Hade mycket fantasier om äventyr!

 

På sommaren var vi ute i trädgården. Det fanns flera fruktträd och en typ halv grotta av någon buske.
Min farmor tyckte mycket om syrener . Det luktade så gott om dem då det blommade på sommaren.
Farfar däremot var jätte irriterad på de där små Bellisblommorna som växte i gräsmattan och till slut lyckades han få bort dem.

 

Ett uthus och lekstuga fanns också. Jag var inget förtjust att vara inne i någon lekstuga. Det var mycket roligare att sitta på taket och sjunga " Ring,ring" och " Ding,dong"

#1 - - Stina Landin:

Vilka härliga minnen!