Några TV minnen

Jag är uppvuxen med TV. Det första jag minns från min barndom var nog "Humle och Dumle ", två figurer som bodde i ett skafferi. Jag kommer inte ihåg mycket av dem för jag var så liten. På 1960-talet då jag var barn var tv annorlunda än idag. Det fanns bara en tv kanal och den var i svart-vitt. Programmen började med barnprogram på kvällen och sedan nyheter,väder sport och kanske något nöjesprogram.

 

Den absolut största tv programmet var "Hylands hörna". Den var varje lördags kväll. Minns att vi åkte bil och jag fick äta korv och potatismos. Mina föräldrar ville hålla mig vaken så att jag kunde sova på kvällen så de fick se hörnan ifred.
När jag blev äldre fick jag titta en stund på den. Programledaren var en speciell person som kom från radiosporten. Lennart Hyland var en pionjär gällande tv. Det var något nytt med hörnan.
Ett nöjesprogram där det kom in l artister,personligheter,politiker mm. Det fördes lättare samtal och så var det uppträdande. Var också med en orkester och en värdinna.
Ett lite komiskt inslag var typ gubben i lådan. Fram ur en stor låda kom en figur upp rätt som det var.
Det var Carl Gustav Lindstedt som berättade en rolig historia.

 

Jag minns inte så mycket från 60 talets hörna men finns ju vissa saker.
Vet att jag såg Per Oscarsson klä av sig kläderna och min mamma tyckte det var hemskt. Jag förstod inte alls varför . Var för liten.
Ett annat original som hette Gunde Johansson var ganska ofta med. Han pratade så mycket och hade så svårt  att sluta.  Minns att Hyland kunde säga och nej nu kommer han . Han slutar aldrig att prata.
Det hände att de förlängde sändningstiden och fortsatte ett tag till. Det var inte ovanligt.


Det närmaste man kan jämföra i nuvarande tv-utbud är Skavlan.

 

Barnprogrammen jag minns är Saltkråkan, Kullamannen och Tedskedsgumman.
Jag tyckte också mycket om den tecknade filmen Djungelboken men minns inte om jag såg den på tv eller på bio. Sedan var det förstås Pippi Långstrump. Det var en stor favorit då jag var liten. Äventyr, klättra hoppa mmmm
Tv serier fanns ju också men minns inte så mycket på av dem. Gillade mest musiken från Bröderna Cartwringt och High Caparall.

 

På 70'talet , var jag lite äldre men kommer ihåg Anita och Televinken, John Blund och Fem myror är fler än fyra elefanter även om min bror nog såg mer på dem, då han var i rätt ålder.

 

Brukade också se gamla svenska långfilmer. Tror det var typ Åsa Nisse , Nils Poppe mm. En del Hollywoodfilmer tittade man på också, Hitchcock Ingrid Bergman osv
Minns att jag såg Dr Jekyll and Mr Hyde och tyckte den var ruskig. Var 11 år.
Spencer Tracy som var en mycket duktig skådespelare gjorde rollen väldigt bra. Sett den i vuxen ålder och den tekniska kvaliten är inte som nu. Tror filmen är från 1942.

 

Det började komma fler och fler tv serier och den som jag gillade mest i början av 70 talet var Snobbar som jobbar.
En annan mycket bra serie som jag gärna ville se igen är Kampen om Colorado.
Tittade också på De fattiga och rika och Dallas.

 

Tv 2 kom under de första åren på 70 talet likaså färg tv. Det var mycket speciellt.
Den största händelsen var när man såg månlandningen 1969.

 

Några andra program vill jag också nämna Här är ditt liv .med Lasse Holmqvist och Nygammalt med Bosse Larsson.
Här är ditt liv var ganska rolig att se men nygammalt var väl sådär

 

Jag tycker det är för mycket tävlingar i dagens Tv speciellt i tv 4 . Det skall tävlas om allt och det blir fånig till slut. Anser också att sporten tar för stor plats.

Det son jag gillar att titta på nu är Skavlan och Så mycket bättre.

Den som alltid varit bra som jag sett på Tv är Jan Malmsjö. 

#1 - - Stina Landin:

Jag kommer ihåg alla progŕam,nu är jag ju lite äldre och jag minns väl hur jag satt i pappad knä och fick titta på Hylands hörna.Jag kommer ihåg att
det höll på väldigt sent ibland men jag tyckte Gubben i lådan var så rolig att jag ville hålla mig vaken.

Svar: Speciella minnen
Eva

#2 - - Anonym:

toppen. jag minns allt detta också och jag saknar den tiden.