Teaterstilltje slut

Nu äntligen känns det som vi är pågång med vår teater. Det har varit stiltje i flera veckor. Frustrerande tycker jag. Tror det beror på att ambitionsnivån var olika mellan oss deltagare i vår lilla grupp.

 

Nu har de kommit in andra som skall spela så det känns mycket mer i inspirerande men också mer nervöst. Jag kan i stort sett mina repliker nu men måste naturligtvis repetera dem regelbundet så att jag inte glömmer. Det går så fort. Sedan är det lite koordinationsgrejer ,som alltid är svårt för mig. Får väl träna extra på det. Får börja fundera på kläder och ev smink, också svårt.
Fixar sig så småningom.

 

Som det ser ut nu skall vi spela upp vår lilla pjäs i slutet av januari.

 

Vet inte hur det gått för de andra smågrupperna men hoppas snart få se lite härliga uppvisningar.

Så sorgsen

Det är fruktansvärt det som hänt och nu tänker jag på terrorattackerna i går i Paris. Jag förstår inte hur någon kan göra så där. Bara gå in och skjuta okända människor.
Vad är det som gör att man bara kan göra så.? Hur tänker de ? Hur känner de?
Vad har de för erfarenheter som gör att de kan utföra så hemska gärningar?

 

Det är ofattbart för mig. Hur skall vi få stopp på det som händer.
Kanske man måste få stopp eller begränsning av vapentillverkning och förstöra de som finns.
Är väl medveten om att det har funnits vapen i alla tider och att det är mycket pengar involverade men ju mindre vapen det finns desto svårare är det väl iaf att tragedier händer.

 

Är det någon som som har talat med terrorister för att förstå vad som gör att de handlar som de gör. Vet att man har pratat med Anders Brejvik men ingen aning hur resultatet blev av det.
Finns också svenska medborgare som åker ner och krigar med is och kommer hem igen. Undrar om det går att prata med dem?. Förhoppningsvis få dem på bättre tankar.

 

Människor är kanske fattiga och söker sig till organisationer för att få en mening. Bättre livsvillkor för människor i allmänhet behövs väl också.
Tror också att hämnd tankar är ytterst farliga . Det blir antagligen en ont spiral.
Tänker på Nelson Mandela som satt i fängelse i så många år och kom ut utan hämndlystnad och genomförde en saningskommension. Tror det hette så.
Han är en förebild för många .


Måste få stopp för detta vansinne.
Vill ju ha fred och frihet för alla människor oavsett , ras ,tro läggning mm mm

Några TV minnen

Jag är uppvuxen med TV. Det första jag minns från min barndom var nog "Humle och Dumle ", två figurer som bodde i ett skafferi. Jag kommer inte ihåg mycket av dem för jag var så liten. På 1960-talet då jag var barn var tv annorlunda än idag. Det fanns bara en tv kanal och den var i svart-vitt. Programmen började med barnprogram på kvällen och sedan nyheter,väder sport och kanske något nöjesprogram.

 

Den absolut största tv programmet var "Hylands hörna". Den var varje lördags kväll. Minns att vi åkte bil och jag fick äta korv och potatismos. Mina föräldrar ville hålla mig vaken så att jag kunde sova på kvällen så de fick se hörnan ifred.
När jag blev äldre fick jag titta en stund på den. Programledaren var en speciell person som kom från radiosporten. Lennart Hyland var en pionjär gällande tv. Det var något nytt med hörnan.
Ett nöjesprogram där det kom in l artister,personligheter,politiker mm. Det fördes lättare samtal och så var det uppträdande. Var också med en orkester och en värdinna.
Ett lite komiskt inslag var typ gubben i lådan. Fram ur en stor låda kom en figur upp rätt som det var.
Det var Carl Gustav Lindstedt som berättade en rolig historia.

 

Jag minns inte så mycket från 60 talets hörna men finns ju vissa saker.
Vet att jag såg Per Oscarsson klä av sig kläderna och min mamma tyckte det var hemskt. Jag förstod inte alls varför . Var för liten.
Ett annat original som hette Gunde Johansson var ganska ofta med. Han pratade så mycket och hade så svårt  att sluta.  Minns att Hyland kunde säga och nej nu kommer han . Han slutar aldrig att prata.
Det hände att de förlängde sändningstiden och fortsatte ett tag till. Det var inte ovanligt.


Det närmaste man kan jämföra i nuvarande tv-utbud är Skavlan.

 

Barnprogrammen jag minns är Saltkråkan, Kullamannen och Tedskedsgumman.
Jag tyckte också mycket om den tecknade filmen Djungelboken men minns inte om jag såg den på tv eller på bio. Sedan var det förstås Pippi Långstrump. Det var en stor favorit då jag var liten. Äventyr, klättra hoppa mmmm
Tv serier fanns ju också men minns inte så mycket på av dem. Gillade mest musiken från Bröderna Cartwringt och High Caparall.

 

På 70'talet , var jag lite äldre men kommer ihåg Anita och Televinken, John Blund och Fem myror är fler än fyra elefanter även om min bror nog såg mer på dem, då han var i rätt ålder.

 

Brukade också se gamla svenska långfilmer. Tror det var typ Åsa Nisse , Nils Poppe mm. En del Hollywoodfilmer tittade man på också, Hitchcock Ingrid Bergman osv
Minns att jag såg Dr Jekyll and Mr Hyde och tyckte den var ruskig. Var 11 år.
Spencer Tracy som var en mycket duktig skådespelare gjorde rollen väldigt bra. Sett den i vuxen ålder och den tekniska kvaliten är inte som nu. Tror filmen är från 1942.

 

Det började komma fler och fler tv serier och den som jag gillade mest i början av 70 talet var Snobbar som jobbar.
En annan mycket bra serie som jag gärna ville se igen är Kampen om Colorado.
Tittade också på De fattiga och rika och Dallas.

 

Tv 2 kom under de första åren på 70 talet likaså färg tv. Det var mycket speciellt.
Den största händelsen var när man såg månlandningen 1969.

 

Några andra program vill jag också nämna Här är ditt liv .med Lasse Holmqvist och Nygammalt med Bosse Larsson.
Här är ditt liv var ganska rolig att se men nygammalt var väl sådär

 

Jag tycker det är för mycket tävlingar i dagens Tv speciellt i tv 4 . Det skall tävlas om allt och det blir fånig till slut. Anser också att sporten tar för stor plats.

Det son jag gillar att titta på nu är Skavlan och Så mycket bättre.

Den som alltid varit bra som jag sett på Tv är Jan Malmsjö. 

några tankar i höstmörker

Nu när det är höst och snart vinter! Man kommer in i en annan livsrytm ,lugnare takt i det man gör.

 

Mörkret känns ! Det är lätt att man går in i sig själv,läser kanske och tillbringar tiden mer och mer inomhus. Ute är det ju ruggigt, kallt och regnigt. Allt har på något sätt blivit grått ,i naturen ,färger försvinner . Lövens faller ner och människorna klär sig ofta i grått och svart. Det förstår jag inte ! Tycker det är trist och vägrar själv. Har mycket rött som lyser upp.

 

Som tur är kommer snart snö även om det är extra jobbigt att köra bil och skotta men det blir ljusare. När advent infaller så tänds det mer ljus överallt och det är vackert.

 

Vi människor behöver ljus och vackra saker för att orka med tillvaron som inte alltid är enkel.