Smultronställe


Det ligger en liten förtjusande ort vid hälsingekusten mitt emellan Sundsvall och Hudiksvall.
Man kommer dit genom att köra ca en mil från E4 vid Gnarp,längst en ganska smal kurvig väg mot kusten.
Sörfjärden är väl mest känd för sin fina km långa badstrand.
Det har funnits människor länge i Sörfjärden. Man har hittat en fornborg på Vettberget som inte ligger så långt ifrån byn och lite längre ner vid kusten finns det vikingagravar.
På 1600 och 1700 talet bedrevs gruvdrift där. Det fanns en masugn. Ruinerna från den finns fortfarande kvar, men runt omkring den betar numera korna på sommaren. 
I slutet av 1800 talet och i början av 1900 talet bodde det mycket folk i Sörfjärden.  De arbetade på ortens sågverk och båttrafiken var livlig från hamnen. Man flottade bl a timmer. Bedrevs både skola,bageri och butik. Människorna har också alltid försörjt sig på fiske där.

1940 talet började sommarstugor byggas och det förkom också koloniverksamhet. Det fanns en festplats och på 50, 60.och 70 talet var det många då kända artister / personer  som uppträdde där. Bl.a. var Ingemar Johansson på festplatsen strax efter han hade vunnit sin VM match i  boxning

Under lång tid fanns det en camping med minigolf.  Tyvärr är både campingen och festplatsen borta nu.

Sörfjärden är ett mycket lugnt avkopplande semesterställe. Förutom den fina sandstranden med många badvikar så finns det  fina promenadvägar både utmed kusten och in i skogen.  Det är också avkopplande att gå en promenad genom byn utmed sjöbodarna.  De ligger utmed Gnarpsån som leder ut i havet vid piren.
Det är otroligt skönt att vakna på morgonen och sätta sig på altanen och känna efter. Därefter tar man med badtermometern och går ner och tar ett morgondopp. Ibland är havet spegelblankt och ibland går det vågor. Kan också vara lite kallt. 
Man vaknar definitivt.
Det är också mysigt att tillbringa en dag på stranden med badstol ,solhatt ,fika och en god bok. Man varierar mellan bad, sola,läsa och fika

För de lite mer aktiva  är  strandvolleyboll eller kanske grilla korv på stranden någon kväll ett alternativ .  Tycker man om att basta kan man också hyra bastuflotte som finns en bit ut i havet.
För den  idrottsintresserad så finns det fina tennisbanor och en 18 håls golfbana som också har en restaurang. 
Efter en kort promenad in i skogen kommer man till en liten tjärn ,herrgårdstjärn. Där finns det inplanterad fisk och fina bryggor där man kanske kan fånga middagen. Det går väl också att försöka fiska i havet men det är mycket svårare.
Är man inget bra på att fiska kan man gå till fiskboden och köpa sin fisk.

På hösten finns det fina bär och svampmarker en bit in i skogen.
Sista helgen i augusti så är det lysnatta.
 Ett uppträdande av någon trubadur går att upplevas i det lilla kapellet.
Vid  hela kusten utmed havet brukar tändas fullt med marschaller . Det är en mäktig syn. Är kolsvart och man ser ett ljusband av ljus utmed hela kusten. 
#1 - - Anonym:

Det låter härligt, minns när vi badade där det är 12 år sen till sommaren

#2 - - Anonym:

Det låter härligt, minns när vi badade där det är 12 år sen till sommaren

#3 - - Anonym:

Var rädd om det stället.