Kolonigatan


KOLONIGATAN


Mitt barndomshem byggdes av min morfar på 1930-talet. Min mamma växte upp där tillsammans med sin äldre syster och  mormor och morfar. Huset var från början ett tvåfamiljshus men mamma o pappa byggde om det innan vi flyttade dit.

Huset var gjort av vitt murbruk, två våningar högt, vind och källare. Det hade en lite trädgård med fruktträd. Huset låg i en lugn stadsdel i Borås intill en liten skogsdunge.
Det första jag minns av vårt hem var ett stort hål som man kunde se igenom från andra våning till första.  Jag var tre år. Som barn tyckte jag mycket om vårt hus. En del av det kanske berodde på att mamma och pappa sa att vi hade en speciell stupränna som var som åskledare , så att åskan aldrig kunde slå ner i huset.

På första våningen fanns det hall, två små finrum som satt ihop och ett kök. En stor del av tiden tillbringade jag i köket. Finrummen fick man inte vara i om det inte var speciella tillfälle, högtider såsom jul, påsk mm. Från köket  fanns en köksutgång som ledde uti trädgården och den användes för det mesta.  I köket hade vår hund, en strävhårig tax som hette Bellman sin korg, Vissa tillfällen minns jag mer än annat. Ett av dem är när vi skulle lussa, min bror och jag för vår pappa och vi fick sitta i det ganska kalla köket och vänta medans mamma fixade kaffe, ett annat är när vi bakade pepparkakor inför julen.

Den riktiga dörren användes mest då det kom främmande och den ledde till hallen. Från hallen fanns både en trappa upp till andra våningen och en till källaren. 
På andra våningen fanns det två sovrum, tvrum och badrum. Jag minns så väl att det fanns också ett slags svart galler, gjort av metall, för att skydda så att vi barn inte skulle falla ner för trappan. Den var ganska brant. Vi hade också en balkong minns jag men jag tyckte det var lite otäckt att gå ut på den för att jag hade fått höra att den kunde ramla ner.

Det lustiga är att dörren som ledde till vindstrappan såg ut precis som en vit gadrobsdörr. Jag har många gånger tänkt på ”Anne Franks dagbok” då jag minns dörren. 
Trappan upp till vinden var brant och man kom upp till något som de kallade ”svalen”. Den första delen av vinden var kall , oisolerad, tom.. Där fanns ett förråd full  med alla  möjliga saker med en liten dörr. En stege ledde upp till en lucka i taket så men kunde komma upp till skorstenen. Jag stod o tittade ut från stegen  men fick aldrig klättra ut på taket och det var väl tur så vild som jag var som barn.
Det fanns ett rum på vinden som var färdigt , ett litet rum med ett  tvättställ intill. Jag fick det när jag blev lite större. Det hade rosentapeter minns jag. Egentligen ville jag ha ett rum i källaren men det fick jag inte. Källaren var inte så färdig renoverad. Fanns ett rum som kallades bordegan. Det var ganska mysigt med en typ träbar. Ville ha min skivspelare där o spela skivor men det blev inte så. I källaren fanns ett pannrum,tvättstuga, toalett o bastu o ett gammalt badkar som jag badade i ibland. Jag satt ofta i bastun men minns inte att den någonsin var på. Minns källartrappan också . Det fanns en liten hylla som gick invid källartrappan och där skulle man sitta beroende hur gammal man var. Ju äldre man var desto längre ut fick,man sitta på kanten. Jag har inget minne av vad det där kom ifrån

Trädgården var ganska liten och det fanns två äppelträd ett plommon och ett körsbärsträd. Fick bara äta  fall frukt från plommonträdet. Däremot klättrade jag ofta upp i körsbärsträdet och åt körsbär. Sjöng.. Svensktoppslåten Plocka körsbär i min trädgård.. På vintern åkte vi längdskidor i trädgården och gjorde änglar i snön och elefantspår, vår o sommar  hoppade vi mycket twist  på gården. Hade  också både ett indiantält och ett lite finare tält. Kunde sitta i tälten länge bara jag inte såg några tveskärtar. Minns inte vad det var för insekter bara att jag inte tyckte om dem. Vi hade en mycket speciell granne som samlade på skalbaggar. Jag var där någon gång men förstod  inte speciellt mycket.
Tvärs över gatan fanns en skogsdunge och en liten backe som vi kallade,kullen. Där brukade vi plocka vitsippor på våren och leka på sommaren. Minns att jag och en kompis klippte varandras hår, sittandes där. På vintern åkte vi pulka och skidor på kullen. Den var ganska liten.
Det sista jag minns av kolonigatan är flyttbilen som stod på gatan då jag var på väg till skolan. Jag var  elva år.